Efterlad ikke din hund i bilen


Hunden kan dø i den varme bil
Alle elsker sommeren, også vores hunde. Men i juli og august, når temperaturen stryger opad, må mange hunde til dyrlægen. Der skal dog ikke meget til for at undgå det ”ekstra stop”.

Der er mange ting, du skal være opmærksom på i sommerferien, hvis du er hundeejer. En af dem er at holde øje med, at hunden ikke får hedeslag i sommervarmen:

”Vi har allerede hørt om det første dødsfald, fordi en hund blev efterladt i bilen. Det er dybt tragisk, og må ikke ske. Selv i skyggen bliver det hurtigt som en ovn inde i bilen – også selvom vinduerne er på klem,” siger Dennis Frederiksen, som er dyreforsikringskoordinator hos forsikringsselskabet Topdanmark.

Han bakkes op af dyrlæge Stine Elkjær fra Odsherreds Dyrehospital:
”Hunde kan ikke svede på samme måde som os mennesker og kan derfor have svært ved at komme af med varmen. Og det kan være dødeligt,” siger hun.

Førstehjælp til hunden
Derfor opfordrer hun hundeejere til at overveje en ekstra gang, om de virkelig skal tage hunden med ud i det danske sommerland.
De kan dog også få hedeslag, selvom de ikke sidder i bilen. I de tilfælde er det vigtigt hurtigt at yde førstehjælp, som kan være med til at redde hunden:

”Det vigtigste er at få den kølet ned hurtigst muligt. Først ved at lægge et vådt klæde rundt om dens mave, ryg og evt. også på dens hoved. Og så skal den have vand. Enten almindeligt postevand eller en særlig opløsning af sukker og vand, som man kan købe forskellige steder. Er der ingen bedring med det samme, skal man søge dyrlæge,” fortæller Signe Elkjær.

Pas på algerne
En anden ting, man skal være opmærksom på, er blågrønalger i havet og søer.

”Man kan som regel se det som grønne plamager i vandet eller vandkanten. Algerne er giftige, og kan give alvorlige mave-og tarmforgiftninger, hvis hunden får slugt noget af det giftige vand,” siger Stine Elkjær.

Hendes råd er derfor, at man er ekstra opmærksom på, om der er alger, inden man sender den firbenede ud.

Pas på hugorme
Sidst, men ikke mindst, skal man holde øje med stik og bid. Det er oftest hvepse, der får fat i hundene, men der er også andre farer, som lurer i varmen: En sommer fik Topdanmark på bare én dag fire anmeldelser om hunde, der var blevet bidt af hugorme.

”Hugormene ligger og nyder solen, og hvis der kommer en nysgerrig hund forbi, kan de finde på at forsvare sig. Biddene kan genkendes ved mærker fra
hugtænderne,” siger Stine Elkjær.

Hos Topdanmark ser de hvert år flere anmeldelser på hunde, som har været uheldige i sommervarmen:

“Men heldigvis oplever langt de fleste en god sommer. Det kræver blot omtanke, ligesom altid, når man har med dyr at gøre,” siger Dennis Frederiksen.

Vil du se, hvordan man yder førstehjælp til hunden? Stine Elkjær giver i denne film en række gode råd: https://www.youtube.com/watch?v=0Rt-38o827Y


,