Hjælp dit kæledyr trygt igennem julen og nytåret

Dog stills03

For os mennesker er julen og nytåret nogle af årets højdepunkter, men for vores firbenede venner kan sagen være en ganske anden. Hunde og katte oplever ofte den travle juletid som en uvelkommen forandring i den daglige rytme, og nytårets voldsomme brag og skarpe lysglimt er for de fleste en meget skræmmende oplevelse.

Jeg har i dette indlæg fået Karina Baltzer, der er veterinærsygeplejerske med speciale i hunde- og katteadfærd, til at give nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe din hund eller kat, hvis den er bange for de høje lyde og lysglimt.

Forberedelse

– Det er vigtigt at forberede sin hund eller kat på de oplevelser, den kan komme ud for i julemåneden. Derfor bør du starte i god tid, så du inden den 1. december forbereder kæledyrene på julen og nytåret, fortæller Karina Baltzer.

Man kan f.eks. vænne dyrene til andre menneskers selskab, så de ikke bliver stressede over julens mange gæster, og man kan afspille fyrværkerilyde eller vise filmklip af fyrværkeri, så de ikke oplever nytåret som noget overraskende og traumatiserende. Og gerne mange gange. På den måde øger man dyrenes tryghedsfølelse i juletiden.

Feromoner giver en følelse af tryghed

Ifølge Karina Baltzer kan det sætte sig dybt i den enkelte hund eller kat, hvis dyret flere gange bliver slemt overasket af nytårets høje brag. Dyrene kan opbygge en frygt for tordenvejr og andre høje lyde, og det er vigtigt at hjælpe dem igennem nytåret, så de ikke får varige mén. Derfor anbefaler hun at benytte de kunstige feromoner Adaptil og Feliway til henholdsvis hunde og katte, hvis man ved at ens kæledyr har det svært med høje lyde.

– Feromonerne er en efterligning af hundenes og kattenes egne tryghedssignalstoffer, og derfor øger feromonerne dyrenes tryghedsfølelse, fortæller veterinærsygeplejersken. Ifølge Karina Baltzer er det særligt vigtigt at benytte feromonerne i forbindelse med et kæledyrs første nytår, så den festlige aften ikke udvikler sig til en traumatiserende oplevelse. Hvalpe og killinger er meget modtagelige for nye indtryk, og derfor er det vigtigt at minimere dyrenes nytårsangst fra start.

Vær opmærksom på dit kæledyrs behov

Når julemåneden er i gang, er det ifølge Karina Baltzer vigtigt at fastholde flest mulige af kæledyrets rutiner, så det ikke bliver unødigt stresset. Hvis man kan se, at dyret alligevel ændrer adfærd – hvis hunden eller katten gemmer sig væk, eller hvis hunden bliver mere højlydt end sædvanligvis – så er det vigtigt at imødekomme de behov, dyret har.

– Det er vigtigt at give katten fred og ikke kæle med den, medmindre den selv opsøger det. Man kan give katten ro ved at bygge en hule eller lade den kravle ind bagerst i klædeskabet, så den kan være alene. Det er også en god idé at lade den gøre det nytårsaften, så den kan være i fred for støjen og uroen. I hundenes tilfælde er det vigtigt at give dem tryghed igennem vores nærvær. Hvis de gerne vil være tæt på os, skal de have lov til det. Men det er samtidig vigtigt ikke at bekræfte dyrene i, at der er noget at være bange for. Man skal bare sidde neutralt og nusse dem stille og roligt, forklarer Karina Baltzer.

Hvis skaden er sket, og ens kæledyr har opbygget en frygt for nytårsskytset, kan man overveje at finde et mere roligt sted at fejre nytåret. Alternativt kan det være nødvendigt at anvende angstdæmpende medicin. I juletiden vil det ifølge Karina Baltzer dog oftest være tilstrækkeligt, at kæledyrsejerne skaber et trygt og genkendeligt miljø, så dyrene ikke får for mange ubehagelige overraskelser.

Jeg vil naturligvis gerne understrege, at det altid er op til den enkelte ejer at tage stilling til, hvilke hjælpemidler man ønsker at benytte til sit kæledyr. Men jeg håber at nogle af ovenstående råd, kan hjælpe din hund eller kat godt igennem julen og nytåret.

Potedask fra Signe


,