Kaninen der fik sin frihed tilbage

Frihed kan være mange ting, og for et aktivt dyr som en kanin, er bevægelsesfrihed noget af det vigtigste for dens trivsel. I forrige uge, torsdag den 19. marts 2015, ankom en kanin til Dyreværnets internat i Rødovre, og her vil jeg fortælle dig om, hvordan det lykkedes os at give den dens bevægelsesfrihed tilbage.

En sen aften trillede Dyreværnets udrykningsleder fra Jylland, Jeanette Wulff Geerthsen og hendes medhjælper ind på internatets gårdsplads i Rødovre. Det havde været en lang dag for de to, hvor de havde været ude på endnu en dyreværnssag i Jylland. Med sig tilbage i dyreambulancen havde de ni dyr, herunder kaninen, hvis historie jeg gerne vil dele med dig.

Med det samme vi fik den lille kanin i hænderne kunne vi mærke, at han havde brug for vores hjælp. Hans pels var hård og sammenfiltret, og den føltes som et tykt, vævet tæppe. Kløerne var meget lange, og det gjorde ondt at tænke på, hvor mange smerter han måtte have i sin hæmmede tilstand.

Der var ingen tvivl om at kaninen måtte have hjælp, så Dyreværnets dyrlæge og dyrepassere trådte hurtigt til.

Timevis af pelspleje

Kaninen fik plejet sine kløer og derefter fulgte trimningen af pelsen. Det var en omstændig opgave at befri ham fra den tykke pels, og først tre timer senere var den sammenfiltrede pels fjernet. Bag denne gemte sig en tynd kanin, som endelig kunne bevæge sig frit igen. Kaninen var allerede begyndt at bevæge hovedet fra side til side, i det øjeblik pelsen omkring nakken blev fjernet, men ellers havde han siddet stille under hele forløbet. Man skulle næsten tro at han vidste, at han fik hjælp.

En fri kanin

Det første kaninen gjorde efter at dyrepasserne havde fjernet hans filtrede pels, var at løbe rundt i hele dyrlægeklinikken, hvorefter han begyndte at vaske sig. Gad vide hvor længe siden det var, at han sidst havde været i stand til at gøre det.

Var der et alternativ?

For nogen kan det måske virke drastisk at fjerne så meget af kaninens pels, og ikke mindst i de kølige forårsmåneder. Havde det været muligt at lade ham beholde sin pels, kan jeg forsikre jer om at vi havde gjort det. Heldigvis kunne pelsen omkring hovedet og på kaninens underside reddes ud, men der var intet vi kunne stille op med pelsen over ryggen og langs siderne. Det er dog blot et spørgsmål om tid før pelsen vil gro ud igen, og indtil da vil han bo indenfor, hvor der er lunt og masser af hø at putte sig i.

Næste skridt

De seneste dage har været en stor omvæltning for den stakkels kanin, og han vil derfor få ro til at komme sig oven på de mange nye indtryk. Men så snart han er klar, vil Dyreværnets adoptionsteam hjælpe ham med at finde et godt hjem, hvor han kan få den kærlighed og omsorg, som enhver kanin har brug for.

Der er ingen tvivl om at der er hårdt brug for Dyreværnets arbejde, men vi kan ikke redde dyrene uden din hjælp. Vil du være med til at gøre en forskel for dyr i nød, så støt Dyreværnet her. Hver en krone tæller i kampen om at redde liv.

Potedask fra Signe